چیلرهای تراکمی و جذبی: تفاوت ها، کاربردها و نحوه کار
چیلرها دستگاه هایی هستند که برای خنک کردن محیط ها و تجهیزات استفاده می شوند. دو نوع اصلی چیلر عبارتند از چیلرهای تراکمی و جذبی. هر کدام از این دستگاه ها مزایا و معایب خاص خود را دارند.
چیلرهای جذبی
چیلرهای جذبی با استفاده از یک فرآیند جذب و تخلیه کار می کنند. در این چیلرها، مبرد (معمولاً آب) توسط یک ماده جاذب (معمولاً لیتیوم بروماید یا آمونیاک) جذب میشود. این فرآیند باعث میشود مبرد خنک شود و سپس این مبرد خنک شده به سیستم خنک کننده منتقل میشود.
در چرخه کاری چیلر جذبی، ابتدا مبرد (معمولاً آب) در اواپراتور تبخیر میشود و حرارت محیط را جذب میکند. سپس بخار مبرد توسط ماده جاذب جذب میشود. این فرآیند باعث میشود فشار درون اواپراتور کاهش یابد و مبرد بتواند بیشتری از حرارت محیط را جذب کند.
بخار مبرد جذب شده سپس به ژنراتور منتقل میشود. در ژنراتور، با استفاده از گرمای خارجی (معمولاً بخار آب گرم)، بخار مبرد از ماده جاذب جدا میشود. بخار مبرد جدا شده سپس به کندانسور منتقل میشود که در آن خنک شده و دوباره به حالت مایع در میآید. سپس مبرد مایع به اواپراتور باز میگردد و چرخه دوباره تکرار میشود.
مزایا
- صدا و لرزش کم.
- مبرد بی ضرر.
- به خاطر استفاده از گاز شهری و عدم استفاده از برق به عنوان تامین انرژی، مصرف انرژی بسیار کم بوده و همچنین به فراهم کردن تجهیزات برق اضطراری نیازی ندارد.
معایب
- راندمان کمتری نسبت به چیلر تراکمی دارد.
- قیمت بالاتری نسبت به چیلر تراکمی دارند.
- هزینه های سرویس، نگهداری و تعمیرات بسیار بالایی دارند. در کل استهلاک این دستگاهها بسیار زیاد است.
- برای کارکرد خود به برج خنک کننده نیاز دارند، از این رو نمیتوان از آنها برای مناطق کمآب استفاده کرد.
کاربردها
چیلرهای جذبی به خاطر صدا و لرزش کم و مصرف برق بسیار کم در بسیاری از صنایع مانند صنعت فولاد، صنعت شیمیایی و صنایع پتروشیمی استفاده می شوند.
چیلرهای تراکمی
چیلرهای تراکمی با استفاده از یک دوره تراکم، تبخیر، انبساط و تبخیر کار می کنند. این دستگاه ها از یک مبرد استفاده می کنند که در یک سیکل تراکم و تبخیر گردش می کند. چیلر تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی برای تولید سرما کار میکند. این انرژی الکتریکی توسط کمپرسور استفاده میشود. در چیلرهای تراکمی، ابتدا گاز مبرد به وسیله کمپرسور متراکم میشود. سپس گاز متراکم شده وارد کندانسور میشود. در این مرحله، گاز متراکم شده به وسیله آب یا هوای محیط خنک میشود. در جریان خنک شدن، گاز تبدیل به مایع میشود.بعد از این مرحله، مایع خنک شده به اواپراتور منتقل میشود.در اواپراتور، مایع مبرد گرمای محیط را جذب کرده و دوباره به حالت گازی تبدیل میشود. این گاز سپس دوباره به کمپرسور منتقل میشود و چرخه کاری چیلر تراکمی به این ترتیب ادامه مییابد
مزایا
- ضریب عملکرد حداقل ۳ است.
- قیمت پایینتری نسبت به چیلرهای جذبی دارند.
- قابلیت استفاده در هر نوع شرایط آب و هوایی را دارند.
- مصرف آب کمتر در ظرفیت های مناسب و مشابه.
- وزن کمتر در ظرفیت های مناسب و مشابه.
معایب
- در مدلهای هواخنک نیاز به نصب روی پشت بام یا در فضای بام را دارند
- مصرف برق بسیار بیشتر نسبت به چیلرهای جذبی
کاربردها
چیلرهای تراکمی به خاطر قیمت پایین و ضریب عملکرد بالا در بسیاری از صنایع مانند صنعت ساختمانی در انواع کاربری های تجاری، اداری و مسکونی، خودروسازی، صنعت نفت و گاز و صنایع غذایی و بیمارستانی استفاده می شوند.
هر دو نوع چیلر مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب بین آنها بستگی به نیازهای خاص کاربر دارد. در حالی که چیلرهای تراکمی معمولاً ارزان تر هستند و در هر شرایط آب و هوایی کار می کنند، چیلرهای جذبی صدا و لرزش کمتری دارند و انرژی ارزان تری مصرف می کنند.
گروه مهندسین تتا یکی از مجموعه هایی است که به شکل تخصصی روی سیستم های چیلر در کنارسایر سیستم های تهویه مطبوع مشغول به کار است. این شرکت از سال ۱۳۸۰ فعالیت تخصصی خود را در زمینه سیستمهای تهویه مطبوع شروع کرده و در زمینه سیستم های توانسته رضایت و آسودگی را به خانه ها، دفاتر کار، مراکز خرید، هتل ها و بیمارستانها بیاورد. این مجموعه با تیمی متشکل از مهندسان و متخصصان در زمینه خرید، نصب و خدمات پس از فروش، توان برطرف کردن تمام نیازهای سرمایشی محل کار یا زندگی شما را به بهترین شکل ممکن دارد. در صورت هرگونه نیاز به مشاوره و خرید در زمینه سیستمهای تهویه مطبوع با گروه مهندسین تتا از طریق شماره تماس ۰۲۱۸۸۵۰۹۸۰۴ و یا با مراجعه به سایت www.tetacompany.com تماس حاصل فرمایید. ما را در شبکه های اجتماعی با آیدی @iranteta دنبال کنید.