تاسیسات مکانیکی

تاسیسات مکانیکی

تاسیسات مکانیکی

ادوات تاسيسات مكانيكی و تهویه چیست – بخش اول: شیرآلات

تاسیسات مکانیکی در مجموع به دو دسته ی کلی تاسیسات صنعتی و ساختمانی  قابل تقسیم می باشد. تاسیسات مکانیکی صنعتی شامل بخش هایی چون انتقال آب، فاضلاب یا به صورت کلی انواع سیالات، تصفیه ی آب و فاضلاب، تولید انرژی از حرکت سیال و … می باشد. تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل تاسیسات بهداشتی، (آبرسانی و فاضلاب)، تهویه مطبوع (سرمایش، گرمایش، تعویض هوا و اگزاست) و همچنین تاسیساتی مانند استخر، سونا، جکوزی و …. می باشد. در دنیای امروز تامین آسایش بشر یکی از هدف‌های اصلی است نقش تاسیسات مکانیکی به عنوان جزیی از ساختمان ها که افراد به صورت روزمره با آن در تعامل می باشند غیر قابل انکار می باشد.

 انواع شیرآلات تاسیساتی

یکی از تجهیزات بسیار مهم در صنعت تاسیسات مکانیکی شیر آلات می باشند، دلیل این اهمیت را می توان در آنجا دانست که در طول عمر بهره برداری از یک پروژه یکی از بخش هایی که احتمال خرابی در آنها بسیار زیاد بوده و ممکن از آسایش استفاده کنندگان را با مشکل جدی مواجه سازد شیرآلات استفاده شده در آن پروژه می باشد.

همچنین شیرآلات دارای انواع بسیار گسترده ای می باشند و بر خلاف تصور عوام که شیرها وسیله ای تنها برای قطع و وصل جریان هستند، هر نوع از آنها کاربرد خاص خود را نیز دارا می باشند. در ادامه سایت جامع تاسیسات مکانیکی سعی برآن دارد تا سیستم برخی از انواع شیرآلات را به همراه کاربرد آنها به صورت کاملا مختصر و کاربردی مورد بررسی قرار دهد.

 تاسیسات مکانیکی

 

 

شیر فلکه توپی (ball valve)

این شیر فلکه ها دارای یک مغزی مانند یک گوی می باشند که در داخل خود دارای یک روزنه مانند توپ می باشند. با گردش این گوی در داخل بدنه شیر و محدود شدن مسیر روزنه موجب قطع مسیر جریان می شود. پرکاربردترین نوع این شیرها را می توان در شیرهای گاز مصرفی خانه ها مشاهده نمود.

این شیرها در بازار تاسیسات به شیرهای ربع گرد یا تک ضرب نیز شهرت دارند و کاربرد اصلی آنها در قطع و وصل ناگهانی جریان می باشد. در هنگام استفاده از سایزهای بزرگ این نوع شیر، می بایست به ضربه قوچ یا به اصطلاح ضربه کله قوچی توجه بسیار داشت.

شیرهای پروانه ای (butterfly valves)

این شیرها دارای یک صفحه در بدنه خود می باشند که در حالت باز این صفحه در مسیر جریان و در حالت بسته عمود بر مسیر جریان است. از این منظر این شیرها شباهت زیادی به شیرهای توپی دارند و کاربرد آنها نیز حدودا مشابه است.

نکات ذکر شده در بالا می بایست در خصوص این شیرها با دقت بیشتر مورد توجه قرار گیرد چراکه معمولا این شیرها در سایزهای بالاتر تولید و عرضه می شوند.

شیرهای دروازه ای (gate valve)

این شیرها دارای یک صفحه هستند که برای باز و بسته کردن به صورت عمودی بر مسیر جریان جا به جا می شود. مزایای این شیرها آن است که در هنگام باز بودن، افت فشار اندکی را بر مسیر جریان تحمیل می کنند.

همچنین از نکاتی که می بایست در استفاده از این شیرها مورد توجه قرار گیرد این است که این شیرها تنها برای قطع و وصل جریان می باشند و این بدین معناست که این نوع شیرها می بایست یا در حالت باز یا در حالت بسته مورد استفاده قرار گیرند و استفاده از آن ها به صورت نیمه باز موجب آسیب رسیدن به مسیر خواهد شد. در بازار تاسیسات این شیرها به شیر فلکه کشویی نیز شهرت دارند.

شیر فلکه ساچمه ای (globe valve)

کارکرد این شیرها کاملا مشابه شیرهای دروازه ای است با این تفاوت که مسیر جریان در داخل این شیرها تغییر داده می شود و این امر یک مزیت و یک عیب برای این شیرها به وجود آورده  است. مزیت آن است که این شیرها یرای تنظیم دبی مناسب می باشند و عیب آن است که افت فشار در این شیرها به مراتب بیشتر از شیرهای دروازه ای می باشد. این نوع شیر در بازار تاسیسات به شیر فلکه های سوزنی نیز شهرت دارند.

شیرهای پیستونی

این شیرها از یک بوشن به عنوان سیلندر و یک پیستون تشکیل شده اند. پیستون توسط دو عدد رینگ آب بند به بدنه سیلندر فشرده می شود. کاربرد اصلی این شیرها برای زمانی است که ذرات مجاور در داخل سیال در جریان می باشند.

این شیرها نیز مانند شیرهای دروازه ای برای قطع و وصل نمودن جریان می باشند و نمی توان از آنها برای مصارف تنظیم دبی و فشار استفاده نمود.

شیرهای دیافراگمی

در این شیرها زبانه شیر یک دیافراگم انعطاف پذیر را در مسیری محدود بر جریان از بالا به پایین یا از پایین به بالا جا به جا نموده و این امر موجب قطع و وصل جریان می شود. گستردگی دامنه کاربرد برای سیالات مختلف را می توان مزیت این نوع شیر دانست. همچنین استفاده فقط در بازه دمایی قابل تحمل توسط دیافراگم از معایب این نوع شیر به حساب می رود.

شیرهای یکطرفه (one-way valve)

این شیر های در مصارفی که می خواهیم مانع برگشت سیال در یک مسیر شویم مورد استفاده قرار می گیرند و بنا بر شرایط استفاده دارای انواع گوناگون توپی، فنری، لولایی و… می باشند.

تاسیسات مکانیکی

جهت مشاوره در خصوص تاسیسات و تهویه مطبوع پروژه با انواع کاربری ( اداری،تجاری،مسکونی و … )، طراحی و برآورد ظرفیت سیستم های سرمایشی با گروه مهندسین تتا با شماره ۵۸۲۱۴ و یا اینستاگرام تتا به ایدی iranteta  در ارتباط باشید .

 

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد