تفاوت چیلر جذبی و تراکمی

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی چیست؟

مصرف انرژی:

همانطور که ذکر شد، چیلرهای تراکمی با برق و اکثر چیلرهای جذبی با گاز طبیعی کار می کنند.

برای مقایسه میزان بازدهی هر کدام از این چیلرها معیارهایی وجود دارد.

که به بیان ساده همان ضریب عملکرد یک دستگاه می باشند، در این زمینه وجود دارد . COP وEER برای مثال نسبت بی بعد

در چیلرهای جذبی COP  ضریب عملکرد چیلرهای جذبی بسیار پایین تر از چیلرهای تراکمی است. برای مثال

عمدتا بین ۰.۵ تا ۱.۲ می باشد. هرچه این عدد بزرگتر باشد، عملکرد دستگاه از نظر صرفه جویی در مصرف انرژی بهتر است. این در حالیست که در چیلرهای تراکمی این اعداد بین ۲.۵ تا ۷ می باشند. پس می‌توان نتیجه گرفت تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر میزان مصرف انرژی به نفع چیلرهای تراکمی است.

البته در ایران به دلیل ارزان بودن گاز و گران تر بودن برق، نهایتا از نظر هزینه ثانویه ای که به استفاده کنندگان تحمیل می گردد، چیلرهای جذبی هزینه کمتری بر دوش این افراد می گذارد.

قیمت اولیه:

 

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی در قیمت اولیه آن‌ها بسیار مشهود است.

در حالت کلی خرید یک دستگاه چیلر جذبی، گران تر از یک چیلر تراکمی با همان ظرفیت است.

البته تفاوت هایی در چیلرهای هر کدام از این دسته های تراکمی و جذبی وجود دارد که خود قیمت های متفاوتی دارند.

وزن و ابعاد:

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر وزن و ابعاد به این صورت است که در چیلرهای جذبی به دلیل وجود متعلقات بیشتر و بزرگ‌تر، وزن و ابعاد به نسبت چیلرهای تراکمی بیشتر است.

ذکر این نکته ضروری است که چیلرهای جذبی در محل موتورخانه نصب می شوند، اما چیلرهای تراکمی هم در موتورخانه (در نوع آب خنک) و هم در پشت بام یا حیاط (در نوع هواخنک) قابلیت نصب دارند.

چیلرهای جذبی نیاز به فضای بزرگتری برای نصب دارند.

 

سطح صدای تولید شده:

از نظر سطح صدای تولید شده معمولا چیلرهای جذبی صدای کمتری به نسبت تراکمی ایجاد می کنند. باید توجه داشت ذکر تفاوت چیلر جذبی و تراکمی به صورت کلی است و چیلرها می‌توانند متفاوت و با آپشن‌های مختلف تولید شوند. همانطور که ذکر شد، چیلرهای جذبی در موتورخانه نصب می شوند و در نوع چیلر تراکمی آب خنک نیز این چنین است و صدای تولیدی مزاحمتی برای استفاده کنندگان ندارد. در نوع هواخنک چیلرهای تراکمی نیز چیلر در فضای بیرون ازجمله پشت بام و حیاط نصب شده و معمولا صدای آزاردهنده ای ندارند.

طول عمر دستگاه:

چیلرهای تراکمی هواخنک به دلیل عدم استفاده از آب برای خنک کاری کندانسور و به طبع آن کاهش رسوبات سیستم و کمتر شدن متعلقات تاسیساتی، طول عمر بیشتری دارند. البته چیلرهای تراکمی آب خنک نیز همچون چیلرهای جذبی نیاز به برج خنک کننده دارند.

همچنین وجود  آمونیاک (معمولا در چیلرهای جذبی صنعتی) و ماده جاذب لیتیوم بروماید، سبب ایجاد خوردگی در سیستم شده و دلیل دیگری برای عمر کمتر چیلرهای جذبی هستند.

می‌توان نتیجه گرفت تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر طول عمر به نفع چیلرهای تراکمی می‌باشد.

تعمیر و نگه داری:

تعمیر و نگه‌داری در چیلرهای جذبی بسیار مورد توجه‌تر و حساس‌تر از چیلرهای تراکمی است.

نیاز به نیروی متخصص در کنار چیلرهای جذبی امری ضروری است.

از طرفی در چیلرهای تراکمی در صورت خرابی کمپرسور دستگاه، هزینه بالایی به استفاده کنندگان از چیلر وارد می‌شود. در چیلرهای تراکمی با کمپرسور اسکرال، در صورت خرابی این قطعه، می بایست کمپرسور دستگاه تعویض و در چیلرهای اسکرو کمپرسور اسکرو در مواردی قابل تعمیر است.

 

 

حمل به پروژه و نصب:

چیلرهای تراکمی معمولا به صورت یکپارچه و حتی شارژ شده (مبرد داخل سیکل تراکمی) به پروژه ارسال می شوند اما چیلرهای جذبی مخصوصا در ظرفیت های بالا، به دلیل ابعاد و قطعات بزرگتر معمولا در چند مرحله و چند تکه به پروژه ارسال شده و در محل پروژه نصب می گردند.

هزینه راه اندازی چیلرهای جذبی بسیار بالاتر از چیلرهای جذبی است.

کاربری:

به طور کلی چیلرهای جذبی در پروژه هایی که نیاز به تامین برق بسیار بالایی دارند و این امکان برای کارفرما میسر نیست، مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته در پروژه های کوچک تر نیز استفاده از چیلرهای جذبی متداول است ولی با توجه به مزایای متعدد چیلرهای تراکمی استفاده از چیلرهای جذبی کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. چیلرهای جذبی در پروژه های بزرگ بیمارستان ها، نیروگاه ها، دانشگاه ها و… بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند این در حالی است که چیلرهای تراکمی در اکثر کاربری ها مورد استفاده قرار می گیرند.

مصرف آب:

چیلرهای جذبی قطعا به برج خنک کننده نیاز دارند. برج های خنک کننده اصولا به صورت تبخیری کار می کنند و باعث اتلاف آب می‌شوند. پس چیلرهای جذبی نیاز به آب دارند و همچنین باعث مصرف آب برای خنک‌کاری می‌گردند.

در چیلرهای تراکمی نوع آب‌خنک آن وضعیت مشابه چیلر جذبی است اما تفاوت چیلر جذبی و تراکمی در نوع هواخنک است که نیاز به آب و برج خنک‌کننده نیست و مصرف آبی در سیستم اتفاق نمی‌افتد.

با توجه به اقلیم ایران می توان نتیجه گرفت در آینده ای نزدیک و شاید در حال حاضر چیلرهای تراکمی هواخنک بازار بسیار بزرگتری نسبت به انواع دیگر دارند.

زیست محیط:

چیلرهای تراکمی اصولا از مبردها در سیکل تبرید تراکمی استفاده می کنند. این مبردها بعضا باعث تخریب لایه اوزون شده و همچنین اثر گازهای گلخانه ای بر کره زمین دارند. البته امروزه استفاده از خیلی از این مبردهای مخرب ممنوع شده ولی همچنان در بعضی موارد استفاده می‌شوند. اما در چیلرهای جذبی به دلیل استفاده از مبردهای طبیعی، تخریب لایه اوزون وجود ندارد همچنین اثر کمتری در گرم شدن کره زمین دارند.

جمع بندی:

امروزه استفاده از چیلرهای جذبی بسیار کمتر از چیلرهای تراکمی است. چیلرهای تراکمی به دلیل راندمان بسیار بالاتر و هزینه نصب و نگه داری کمتر بیشتر مورد توجه بازار قرار دارند‌. همچنین محدودیت تولید چیلرهای جذبی در ظرفیت های پایین نیز عملا این چیلرها را از این قسمت بازار حذف کرده است. شناخت صحیح و تفاوت های بین چیلرهای جذبی و تراکمی، می تواند ما را در انتخاب و خرید هر کدام از آن ها یاری کند.

 

اشتراک گذاری پست


ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد