معرفي کمپرسورهاي اسکرو (Screw)
معرفي کمپرسورهاي اسکرو (Screw)
نقش کمپرسور در سيکل تبريد
کمپرسور اسکرو ( Screw ) یکی از انواع متداول و پر استفاده کمپرسور برای استفاده در سیکل تبرید سیستم های تهویه مطبوع می باشد. همانطور که قبلا ذکر شد، هر سیکل تبرید شامل چهار جز اصلی کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور می باشد. کمپرسور در این چهار جز نقش اصلی و قلب تپنده سیستم می باشد. هر سیکل تبریدی از کمپرسور برای فشردن و بالا بردن دما و فشار مبرد، استفاده می کند. انواع مختلفی از کمپرسور می توانند در این سیکل به کار گرفته شوند از جمله می توان به کمپرسورهای اسکرال روتاری رفت و برگشتی و سانتریفیوژ اشاره کرد.
هر کمپرسور مزایا و معایب مربوط به خود را دارد، در این مقاله ها به شرح نوع کمپرسورهای اسکرو می پردازیم:
کمپرسور اسکرو چگونه کار می کند؟
کمپرسورهای اسکرو ( Screw ) دارای دو روتور مارپیچ نر و ماده می باشند که درون یکدیگر دوران کرده و باعث فشردن گاز می شوند. معمولا یکی از روتورها به موتور اصلی جهت چرخش متصل است وروتور دیگر به وسیله آن دوران می کند. با چرخش روتورها حجم در شیارهای آن کاهش یافته و باعث فشرده شدن مبرد می گردد.
۱- از قسمت مکش کمپرسور اسکرو ، مبرد وارد دستگاه می شود.
۲- دو روتور به دوران درآمده و فضای بین دندانه ها کاهش می یابد.
۳- فشردن تا زمانی ادامه مییابد که دو روتور نزدیک به درگاه تخلیه کمپرسور باشند. فشار در این مرحله بسیار بالاست
۴- مبرد فشرده از محل تخلیه خارج می شود.
کنترل ظرفیت در کمپرسور اسکرو چگونه است ؟
کمپرسور اسکرو معمولا از طریق اسلاید ولوی که درونش تعبیه شده است، عملیات کنترل ظرفیت را انجام می دهند، در نوع ساده آن ها این اسلاید ولو می تواند معمولا در ۳ یا ۴ محل قرار می گیرد و در واقع کنترل ظرفیت هر کمپرسور را ۳ یا ۴ مرحله می کند.
اما کمپرسورهای اسکروی خطی نیز وجود دارند که این اسلاید ولو به طور پیوسته می تواند در هر محلی ثابت شده و به اندازه ظرفیت مورد تقاضا اجازه ورود مبرد به داخل کمپرسور را بدهد. این کمپرسورها خطی نامیده می شوند و در مصرف برق ثانویه دستگاه بسیار اثر مثبتی دارند، در طول مراحل کار یک کمپرسور اسکرو ، روغن جهت خنک کاری و همچنین روانکاری قطعات کمپرسور استفاده میشود و البته بعد از آن این روغن از مبرد جداسازی شده تا وارد مراحل بعدی سیکل تبرید شود.
قطعات اصلی کمپرسور اسکرو چیست؟
روتورها: دو روتور نر و ماده در یک کمپرسور اسکرو وجود دارد. معمولا روتور ماده بزرگتر است و توسط روتور نر به چرخش در میآید.
شیرمک: شیری است که توسط آن کنترل گاز ورودی انجام میشود. این شیر میتواند پنوماتیک و یا الکتریکی باشد.
موتور: به طور معمول یک موتور الکتریکی است هر کمپرسور بسته به نوع طراحی آن قدرت خود را از یک موتور الکتریکی می گیرد. موتورها می توانند با قدرت های مختلف و از برندهای مختلفی باشند.
سکشن روغن: از مخزن روغن، فیلتر روغن و جداکننده روغن تشکیل شده است.
همانطور که ذکر شد یک کمپرسور اسکرو علاوه بر موارد ذکر شده بالا دارای بسیاری از قطعات دیگر شامل کوپلینگ ها، چرخ دنده، تسمه، پیستون محفظه و… می باشد. کمپرسور اسکرو همچنین دارای خشک کن هوا که نقش آن حذف رطوبت است، می باشد. در صورت وجود هرگونه رطوبت در کمپرسور، خرابی و خسارت به کمپرسور وارد می شود. این رطوبت باعث اسیدی شدن و همچنین خوردگی در سیستم می گردد.
مزایا و معایب کمپرسور اسکرو ( Screw )
۱- کمپرسورهای اسکرو به نسبت دیگر کمپرسورها از جمله کمپرسورهای اسکرال و رفت و برگشتی دارای راندمان بالاتری هستند.
۲- ظرفیت کمپرسورهای اسکرو معمولا از حدود ۳۰ تن تبرید به بالا بوده و کمتر از این ظرفیت تولید نمی شوند.
۳- کمپرسورهای اسکرو با وجود ابعاد به نسبت کوچک در مقایسه با کمپرسورهای رفت و برگشتی دارای ظرفیتهای بالایی میباشند.
۴- قیمت کمپرسورهای اسکرو بالا است.
۵- قطعات متحرک کم در این کمپرسور علاوه بر لرزش کمتر که به عمر دستگاه میافزاید، باعث کاهش صدا نیز میشود.
۶- تقریبا می توان گفت نشت مبرد در این کمپرسورها صفر است.
۷- در نوع کمپرسورهای خطی اسکرو، کنترل ظرفیت پیوسته وجود دارد و باعث کاهش مصرف انرژی دستگاه می گردد.
۸- بخشی از این کمپرسورها قابل تعمیر است و البته این تعمیر و نگه داری نیاز به یک متخصص در این کار دارد.
۹- در مقایسه با کمپرسورهای اسکرال در چیلرها، وزن بالاتری دارند و حمل و نقل آنها مشکلتر از کمپرسورهای اسکرال است.
امروزه برای ساخت دستگاه های تهویه مطبوع، از انواع کمپرسورها استفاده می شود. کمپرسور اسکرو به دلیل راندمان بالا و تکنولوژی ساخت پیشرفته همواره مورد توجه سازندگان چیلر و روفتاپ پکیجها بوده اند. ظرفیتهای بالا در این کمپرسور موجب استفاده از این قطعات در چیلرهای با ظرفیت بالا شده است. در آخر این نکته که ظرفیت یک دستگاه تهویه مطبوع و نوع کمپرسور انتخابی برای آن بسیار مهم است و حتما باید مورد توجه واقع گردد.
گروه مهندسين تتا در ساخت چيلرهاي خود از کمپرسورهاي اسکرو برندهای معتبر دنيا مخصوصا بيتزر ( Bitzer ) در ظرفیت های گوناگون و برای کاربردهای مختلف استفاده مي کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع دستگاهها، شناخت ویژگی های محصولات ما و نیز استعلام قیمت آنها، همچنين جهت مشاوره در خصوص پروژه با کاربری ( اداری،تجاری،مسکونی و … )، طراحی و برآورد ظرفیت سیستم های سرمایشی از وب سایت گروه مهندسین تتا www.tetacompany.com دیدن فرمایید و یا به آدرس اینستاگرام ما @iranteta مراجعه فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید